Om
Da jeg første gang begyndte at overveje udgivelsen af en revideret udgave af Redaktøren Håndbog, havde jeg i tankerne at lave en version, som udnytter alle de muligheder vi har i dag, med hensyn til skarpe billeder i farver, med interne og eksterne links til yderligere informationer, og ikke mindst en mulighed for at lave elektronisk søgning på hver eneste detalje i håndbogen.
Desuden ville jeg lave en indholdsmæssig opdatering omkring emner som for eksempel Desk Top Publishing og hele Jura-delen.
Opgaven var stor, men bestemt ikke uoverkommelig, så jeg gik i gang.
Da jeg havde arbejdet på revideringen nogle måneder, opdagede jeg, at jeg var ved at fjerne mig fra den oprindelige håndbog, blandt andet fordi nogle af emnerne i den oprindelige håndbog er totalt antikverede.
Noget af det er så forældet, at det burde sendes direkte på museum.
Blandt andet emner som
- Beskæring af billeder
- Satsberegning
- Billedberegning
- Billed-nummerering
- Jura-delen, og ikke mindst
- Desk Top Publinging.
I afsnittet om DTP (side 4-26) giver jeg gode råd med hensyn til anskaffelse af PC, og anbefaler at "Du skal have en PC med en rimelig stor hukommelse. Ikke mindre end 20 MB".
Jeg husker, at jeg selv havde en PC med 36 MB hukommelse (HardDisc), da jeg sad og skrev den oprindelig håndbog. Og jeg var både imponeret, og godt tilfreds med det.
I dag har jeg digitale fotos som fylder mere end 6 MB stykket. Seks af den slags billeder havde fyldt computerens hukommelse totalt.
I samme afsnit anbefaler jeg også anskaffelse af en håndscanner, der den gang leverede en kvalitet som kunne tåles, men som i dag er totalt uacceptabel.
Altså er Redaktørens Håndbog fra 1989 totalt antikveret. På nogle områder.
Ingenting varer for evigt
Jeg har oplevet en del revideringer af loven om Ophavsret, og at blandt andet tidsgrænsen for ophavsrettens udløb er blevet skubbet flere gange.
Det samme gælder med ændringer af Fotografiloven og Presseloven.
Ændringer i teknolgi har langt hen ad vejen gjort det nødvendigt med radikale ændringer af lovene.
Ikke mindst har udbredelsen og brugen (eller misbrugen) af de sociale medier skabt behov for andre og mere specifikke regler.
Ingenting varer for evigt - det gælder også for lovene.
De love jeg beskrev i håndbogen i 1989 gælder ikke længere - selv om mange af lovenes intentioner stort set er de samme.
Hvis jeg valgte at lave en totalt renoveret håndbog, som på alle områder var up-to-date, så skulle jeg også se i øjnene, at det fremover ville kræve daglige opfølgninger med hensyn til ændringer af love i Folketinget, og med emner som computere, sociale medier, og den almindelige udvikling i samfundet med hensyn til ønsker, krav, regler, muligheder og forventninger omkring grafik, layout og sprog.
Det ville igen medføre jævnlige opdateringer af håndbogen - noget nær et fuldtids job, og det var egentlig ikke meningen.
Nyt Formål
I stedet har jeg valgt at udsende den oprindelige håndbog, med de fejl og mangler der er i den, samt med de forældede informationer, den indeholder, så håndbogen i denne elektroniske form fremstiller et "tidsbillede".
Egentlig kunne man sige, at håndbogen er blevet et historisk dokument.
Alligevel er der der mange informationer i den, som stadig er gældende.
Links
Derfor har jeg også droppet mange af de tekniske finesser.
Der er ingen "dybe" links til specifikke emner i håndbogen.
Gammeldags bog med faneblade
Den oprindelige håndbog var i et ringbind, med Faneblade som opdelte håndbogen i fem emne-områder.
De links der er i denne elektroniske version fungerer stort set på samme måde som Fanebladene i den oprindelige version.
Der skal derfor "bladres" til siderne under hvert faneblad, som i en gammeldags bog.
Overordnede emner
Find overordnede emner under Fanebladet 0, hvor der lige efter forsiden er en Indholdsfortegnelse.
Notér Afsnit- og Side-nummer for det emne du vil læse om - klik til Afsnittet øverst på siden, og rul ned til den ønskede side.
Specifikke emner
Find specifikke emner under Fanebladet 5 - Index.
Notér Afsnit- og Side-nummer - klik til Afsnittet øverst på siden, og rul ned til siden.
Måske oplever du det spændende, at mens du ruller, så kommer du forbi noget, som fanger din interesse, og begynder at læse om det, og lærer eller opdager noget helt nyt.
Det kan også godt være, at du bare bliver irriteret over at den ønskede information ikke bare springer direkte op i hovedet på dig.
Og det beklager jeg meget - men jeg har truffet det valg, at Redaktørens Håndbog fra 1989 skal være som den oprindeligt var - bare i elektronisk form, i stedet for på papir.
Kommentarer
På trods om beslutningen om at være loyal overfor den oprindelige håndbog, så har jeg valgt at lave et nyt afsnit med overskriften "Kommentarer", hvor jeg kort belyser nogle af de emner, som er forældede i Håndbogen, men som det stadig er nødvendigt for redaktører at vide noget om.
Jura
Her er der nogle få "tommelfinger-regler", og et par få links til aktuelle informationer.
Medie
Jeg lægger op til tanker og idéer om valg af medie.
Et kig på "det gamle" og "det nye", som for eksempel fordele og ulemper ved de trykte medier på den ene side - og de nyere elektroniske medier som hjemmesider og de sociale medier på den anden side.
Hvad skal man overveje?
Hvad er bedst?
www.DenGamleEg.dk
Hjemmesiden www.DenGamleEg.dk er min lille private side, hvor jeg hver dag noterer et eller andet som har fanget min interesse indenfor det seneste døgns tid.
Der er også en del billeder, både af privat karakter, og fra forskellige steder i verden - ikke mindst fra det østfynske område.
Desuden er der under "Arkiv" kopi af hver måneds forside, siden hjemmesiden blev oprettet i 2018, samt forskellige artikler om emner, der har min interesse.
Redaktørens Håndbog ligger fysisk som en "underside" på www.DenGamleEg.dk.
Håndbogens format på Internettet
Primært er både www.DenGamleEg.dk og www.dengamleeg.dk/redaktorenshandbog designet til at blive vist på en pc-skærm.
Alligevel er der så vidt muligt taget hensyn til læsere, som benytter Tablet eller SmartPhone når de besøger de to sider.
Men flere steder er præsentationen på SmartPhone ikke optimal.